TARİHÇE

TARİHÇE

24.10.2023 54

  1. Okulun Tarihçesi

 

            Köyümüzde ilkokul 1933 yılında yapılarak aynı yıl eğitim öğretim çalışmalarına başlanmıştır. Zamanla bu binanın yetersiz kalması ve yıpranması nedeniyle 1965, 1969, 1979,2010 yıllarında yeni binalar yapılmıştır. Eğitim öğretim günümüze kadar aralıksız devam etmektedir.

 

 

 

  1. Okulun Coğrafi ve Fiziki Durumu

 

            Okulumuz Çardak’a 25 km. mesafede bulunan Söğüt köyündedir. Köyün hemen hemen orta yerinde yer almaktadır. Zamanla köyün doğuya doğru genişlemesi ile yeni yapılan evler okula biraz uzak düşmektedir.

 

            Köyümüzde görülen iklim Akdeniz iklimi dediğimiz yazları sıcak ve kurak kışları yağışlı geçen bir iklimdir. Köyümüzün rakımı 1260 mt.dir.

 

 

 

  1. Ulaşım

 

            Köyümüze ulaşım Denizli- Ankara asfaltı üzerinden sağlanmaktadır. Denizliden ayrıldıktan 55 km sonra ulaşılan Çardak ilçesinden güneybatı istikametinde 25 km daha ilerleyince Söğüt köyüne ulaşılır.

 

 

 

  1. Ekonomi ve Geçim Kaynakları

 

            Köylümüzün başlıca geçim kaynağı çiftçiliktir. Ancak son yıllarda uygulanan projelerle köyümüzdeki büyükbaş hayvan sayısında önemli sayıda artış olmuş, köyümüze bir süt kooperatifi ve tarlaların sulanmasını amaçlayan sulama kooperatifi kurulmuştur. Ayrıca tarlaların sulanması için sulama kanalları da köydeki arazilerden bir kısmını kaplayacak şekilde döşenmiştir. Bu kapsamda köyün güney batısında yer alan yayla göleti de genişletilmiştir. Yine son yıllarda köyümüzde meyveciliğe önem verilmeye başlanmıştır.

 

            Köyümüzde mevsimlik işçilik dediğimiz yılın belli bir döneminde başka yerlere çalışmaya gitme durumu da söz konusudur. Köyümüz sürekli dışarıya göç verdiğinden köyümüzdeki genç nüfus azalmıştır ve buna paralel olarak öğrenci sayımızda da azalma vardır. Ancak son iki üç yıldır uygulanan hayvancılık ve tarım desteklemeleri köyden göçü azaltmıştır.

 

 

 

  1. Eğitim Öğretim

 

            Köyümüzde ilkokul 1933 yılında faaliyetine başlamıştır. O günden bu güne eğitim öğretim aralıksız olarak devam etmektedir. Köyden şehre ve diğer iş alanlarının olduğu yerlere göç olması nedeniyle okulumuzdaki öğrenci sayısı azalmaktadır. Bunun tersine döndürülmesi için köydeki ekonomik imkânların artırılması özellikle genç nüfusa iş sahaları açılması gerekmektedir.

 

           Okulumuzun esas sorunu il”e ve ilçe”ye uzak olması sebebiyle öğretmenlerin ulaşımda sorun yaşamalarıdır. Bu sebepten okulumuz da çok sık öğretmen sirkülâsyonu olmakta okulumuza gelen öğretmenler bir an önce gitmeyi düşündüklerinden öğrenciler çok fazla öğretmen değiştirmekte bu da eğitim öğretimi olumsuz yönde etkilemektedir.

 

          

 

Kaynak: Dış Kaynaklar